Hoe lang gaat de accu van een elektrische fiets mee?

Normaal gesproken mag je verwachten dat een batterij tussen de 3 en 5 jaar meegaat als deze goed wordt onderhouden. Een lithiumbatterij verliest na verloop van tijd langzaam zijn capaciteit, zelfs als deze niet wordt gebruikt.

Hoe lang gaat de accu van een elektrische fiets mee?

Normaal gesproken mag je verwachten dat een batterij tussen de 3 en 5 jaar meegaat als deze goed wordt onderhouden. Een lithiumbatterij verliest na verloop van tijd langzaam zijn capaciteit, zelfs als deze niet wordt gebruikt. Over het algemeen gaat een hoogwaardige e-bike-batterij 2 tot 5 jaar mee. Dat hangt natuurlijk van een aantal zaken af, waaronder het type batterij zelf en hoe goed je ervoor zorgt.

Doorgaans kun je ergens tussen de 25 en 70 mijl reistijd verwachten op een enkele lading van een e-bike. Als je hard rijdt op vol vermogen, verwacht dan minder; beheer de levensduur van je batterij goed en je zou meer kunnen krijgen. De levensduur van een typische elektrische fietsaccu is 800 volledige oplaadcycli. Elke volledige lading van de batterij, van 0% tot 100%, telt als één 'oplaadcyclus'.

Je kunt verwachten dat een accu van een elektrische fiets 5 jaar meegaat. In deze omstandigheden mag je je fiets niet opsluiten onder de directe zonnewarmte en je batterij erin laten zitten. Haal hem eruit of parkeer hem in de schaduw en houd hem op zijn minst beschut. De duurzaamheid van uw batterij is, net als elk ander elektrisch apparaat, rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid zorg die u eraan besteedt.

elektrische fietsen bestaan al een tijdje, maar de levensduur van de batterij is pas onlangs besproken. Lithium-ionbatterijen zijn tegenwoordig de standaard voor de meeste e-bikes, maar ze kunnen uiteindelijk meer kosten dan nikkel- en loodbatterijen. Voor fanatieke ebikers is een reservebatterij een must om ervoor te zorgen dat lange ritten probleemloos verlopen en om de gemoedsrust te geven dat je nooit zonder je elektrische fiets hoeft te zitten. Een enkele e-bike-batterij kan duizenden keren worden opgeladen voordat een rijder deze moet vervangen, waarbij elke oplaadbeurt ongeveer 100 tot 120 km duurt op een standaard elektrische fiets.

Externe factoren zoals temperatuur en vochtigheid kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de levensduur van je batterij, dus zorg ervoor dat je je e-bike niet voor langere tijd buiten laat staan (vooral als je ergens woont zoals Phoenix, Arizona). Gewoonlijk is de volledige garantieperiode van de fiets één jaar en de garantieperiode van individuele speciale accessoires zal als volgt verschillen. Dit is het beste moment om te beoordelen hoe ver de technologie is gevorderd sinds je je laatste elektrische fiets hebt gekocht. De Avaris Road eBike wordt bijvoorbeeld aangedreven door een Samsung 26V 10,4AH lithiumbatterij waarmee je met één volle lading tot 80 K kunt rijden.

Veel mensen vinden het moeilijk om een plek te vinden om een elektrische fiets op te laden, wat betekent dat het voor hen niet altijd mogelijk is om dit vervoermiddel zo vaak te gebruiken als ze willen. Over het algemeen gaat een eBike-accu tussen de 3 en 5 jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Bij sommige fietsen kun je verschillende ondersteuningsniveaus kiezen om prioriteit te geven aan snelheid of batterijduur, waardoor het nog moeilijker wordt om de levensduur van de batterij te voorspellen. Deze technologie is geschikt voor elektrische fietsen omdat ze licht moeten zijn en energie moeten hebben om lange afstanden af te leggen met één keer opladen.

Als de batterij niet is opgeladen, kun je nog steeds op een elektrische fiets trappen en rollen, maar dan verlies je het echte nut en uiteindelijk zijn plezier, en je blijft achter met een zware machine om mee door te gaan.