Hoe lang gaat een e-bike mee?

E-bikes gaan gemiddeld ongeveer 10 jaar mee. Dat aantal kan hoger of lager zijn, afhankelijk van het type fiets en hoe je het gebruikt.

Hoe lang gaat een e-bike mee?

E-bikes gaan gemiddeld ongeveer 10 jaar mee. Dat aantal kan hoger of lager zijn, afhankelijk van het type fiets en hoe je het gebruikt. Als u zorgvuldig voor uw e-bike zorgt, kan deze meer dan tien jaar meegaan. Verschillende onderdelen, zoals motoren en kettingen, moeten echter periodiek worden vervangen, zelfs met de juiste zorg.

Elektrische fietsmotoren gaan over het algemeen lang mee en sommige soorten motoren, zoals de naafmotor met directe aandrijving, gaan meer dan 10.000 mijl of meer mee. U vervangt waarschijnlijk meerdere keren remblokken en banden, kettingen, cassettes en de batterij vóór de motor. Dat betekent echter niet dat de juiste verzorging en onderhoud van uw motor genegeerd kunnen worden. Hieronder vindt u enkele tips om de levensduur van de drie belangrijkste soorten e-bike-motoren (Direct Drive Hub, Geared Hub en Mid-Drive) te verlengen.

Je mag verwachten dat je elektrische fiets net zo lang meegaat (bij regelmatig onderhoud en onderhoud) als een gewone fiets. Tenzij je het in de regen verwaarloost, zou het meer dan 10 jaar mee moeten gaan. De motor draait niet altijd en draagt niet te veel gewicht. In plaats daarvan werkt de motor alleen als u op het pedaal drukt.

In plaats van de fiets vooruit te laten rijden, geeft de motor je gewoon een ondersteuning. Elektrische fietsen voor heren hebben motoren die meestal minimaal 10.000 mijl meegaan. Dat betekent dat u waarschijnlijk de remmen, ketting, batterij en vrijwel al het andere behalve het frame zult vervangen voordat u de motor moet vervangen. Dus als het vervangen van de motor geen probleem is, hoe zit het dan met de andere onderdelen van de fiets? Er is ook een reeks lithiumchemicaliën beschikbaar in verschillende batterijen en fabrikanten zouden kunnen beweren dat sommige robuuster zijn dan andere, maar de belangrijkste factor die van invloed is op de levensduur van een batterij is hoe goed deze wordt onderhouden.

Normaal gesproken mag je verwachten dat een batterij tussen de 3 en 5 jaar meegaat als deze goed wordt onderhouden. Een lithiumbatterij verliest na verloop van tijd langzaam zijn capaciteit, zelfs als deze niet wordt gebruikt. Kettingen en tandwielen slijten over het algemeen sneller bij e-bikes vanwege hogere snelheden en langere afgelegde afstanden. De kosten van een elektrische fiets houden niet op bij de kassa en net als bij een auto zijn er doorlopende onderhouds- en vervangingskosten waarmee rekening moet worden gehouden wanneer je regelmatig een e-bike gebruikt voor woon-werkverkeer of fietstochten in de stad.

Het is niet specifiek voor e-bikes, maar het is een schat aan informatie voor het onderhoud van elk ander onderdeel van een fiets, met uitzondering van motoren en batterijen. De batterij is waarschijnlijk het meest voorkomende onderdeel waar fietsers aan denken als ze bedenken hoe lang een e-bike meegaat. De actieradius is afhankelijk van een aantal zaken: het gewicht van de berijder, de motor van de e-bike, het weer, het terrein, de grootte van de batterij en de kleur van de sokken die je draagt.