Zijn e-bikes onderhoudsarm?

Net als elke gewone fiets heeft je elektrische fiets routineonderhoud nodig. Laat je echter niet afschrikken door de elektrische componenten van de fiets, want ze vergen eigenlijk heel weinig onderhoud: het zijn de banden, de remmen en de wielen die moeten worden onderhouden door een ervaren fiets- of e-bike-monteur.

Zijn e-bikes onderhoudsarm?

Net als elke gewone fiets heeft je elektrische fiets routineonderhoud nodig. Laat je echter niet afschrikken door de elektrische componenten van de fiets, want ze vergen eigenlijk heel weinig onderhoud: het zijn de banden, de remmen en de wielen die moeten worden onderhouden door een ervaren fiets- of e-bike-monteur. Maak de batterijcontacten af en toe ook schoon en vet ze licht in. Reinig de batterij nooit met een hogedrukreiniger of hogedrukslang.

Een of twee keer per jaar een gewone fiets laten onderhouden, helpt om eventuele problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat deze soepel blijft draaien. Het lijkt erg op een elektrische fiets en als je er goed voor zorgt, zoals hierboven beschreven, is het prima om elke zes tot 12 maanden naar de professionals te gaan. De gemiddelde levensduur van een eBike is ongeveer 10 jaar. Dat is echter slechts een gemiddelde, en geldt slechts gedeeltelijk voor fietsen die veel langer meegaan.

Er wordt ook rekening gehouden met degenen die gewoon een e-bike dumpen wanneer zoiets als de batterij na 2 tot 4 jaar aan vervanging toe is. E-bikes ervaren, net als alle andere voertuigen, na verloop van tijd slijtage. Een e-bike heeft veel meer onderhoud nodig dan een gewone fiets omdat hij een motor en diverse andere onderdelen heeft. Wanneer je fiets nat of vuil is, doe dan je best om een schone of zelfs een slang af te voeren voordat je hem opbergt.

Spoel al het aangekoekte vuil weg zonder ooit gevoelige componenten met hogedrukwater te raken. Veeg het frame voorzichtig af en zorg ervoor dat de ketting schoon en droog is. Let tijdens het reinigingsproces op eventuele onregelmatigheden of rode vlaggen. Een elektrische fiets heeft, net als elke andere fiets, regelmatig onderhoud nodig.

Door uw e-bike schoon te maken en te onderhouden, blijft deze soepel, efficiënt en veilig draaien, wat allemaal kan bijdragen aan een langere levensduur van de accu en motor. Met de juiste zorg en aandacht voor een eBike kun je verwachten dat hij veel langer meegaat dan dat gemiddelde aantal. Batterijen laden niet altijd op dezelfde manier op, dus het gebruik van een verkeerde oplader kan de accu van je e-bike beschadigen. Afhankelijk van het motormerk en het systeem waarop je fiets draait, kunnen deze firmware-updates helpen om het koppel te verhogen, de levensduur van de batterij te verlengen of andere nuttige upgrades te bieden.

Het is dus zeker de moeite waard om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor je e-bike. Je kunt de meeste e-bikes niet achteruit trappen, dus probeer de fiets in een werkstandaard te plaatsen (of laat een vriend het achterwiel van de grond houden) zodat je de pedalen kunt draaien zodat het glijmiddel gelijkmatig op de ketting druppelt. De fiets schoonmaken na een lange dag rijden, de onderdelen gesmeerd houden en op de juiste manier opbergen zijn allemaal dingen die je wilt doen, omdat ze de levensduur van je eBike verlengen. Net als elk ander voertuig zijn veel eBike-onderdelen ontworpen om te slijten of gaan ze na verloop van tijd gewoon kapot als gevolg van normale slijtage.

De meeste fabrikanten van e-bike-systemen brengen software- en app-updates uit; sommige af en toe, andere regelmatig. Dit betekent dat sterkere onderdelen zijn gemaakt om de extra krachten van een e-bike te weerstaan, dankzij het verhoogde vermogen, de snelheid en het totale gewicht van de fiets. Als gevolg hiervan moet de typische eBike-tandwielnaafmotor doorgaans tussen 3.000 en 10.000 mijl worden vervangen, afhankelijk van de kwaliteit van de motor en hoe hard u op uw eBike duwt. Zo heeft bijvoorbeeld een opvouwbare eBike scharnieren die ook regelmatig gereinigd en gesmeerd moeten worden.

Je kunt mogelijk ook updates over de systeemstatus of het onderhoud krijgen via de app of het ingebouwde display van je e-bike, waarop je informatie kunt zien, zoals onderhoudsintervallen. Daarom is het van het grootste belang om je e-bike regelmatig te wassen en goed onderhouden te houden als je het maximale uit de fiets wilt halen. Ebike-batterijen en -motoren zijn verzegelde eenheden en mogen daarom geen water binnenlaten, maar vermijd het wassen van fietsen, al dan niet elektrisch, met een krachtige jetwash, omdat de kracht van het water zich een weg kan banen door de talrijke afdichtingen van de fiets.